Jakość i smak kawy to nie tylko odpowiedni dobór ziaren. To także umiejętne przygotowanie napoju tak, by wydobyć pełnię aromatu i stworzyć coś, co zachwyca smakiem. Przed Tobą najpopularniejsze metody parzenia kawy – sprawdź i zainspiruj się!
Tradycyjne metody parzenia kawy
Klasyczną metodą parzenia kawy jest ekspres ciśnieniowy, w którym woda przepływa pod ciśnieniem przez drobno zmieloną kawę. Daje to intensywny napar z charakterystyczną cremą, a technika ta wydobywa z ziaren maksimum aromatu.
Inna metoda to tzw. French Press, czyli prasa francuska – kawa mielona zalewana jest gorącą wodą, a następnie fusy oddziela się od naparu za pomocą metalowego tłoka. To nieco tańsza opcja, niż klasyczny ekspres, ma jednak nieco mniej opcji niż pełnowymiarowe urządzenie.
Klasyczna technika to także kawiarka, choć dziś rynek oferuje bardziej nowoczesne rozwiązania, takie jak kawiarka elektryczna. W standardowej wersji jednak działa ona w ten sposób, że sitko na zmieloną kawę zalewane jest gorącą wodą podczas gotowania naparu na gazie czy indukcji, następnie gotowy napój trafia do głównego zbiornika – i gotowe!
Nowoczesne rozwiązania
Jednym z nowoczesnych udogodnień jest wyżej wspomniana kawiarka elektryczna, którą od klasycznej odróżnia to, że nie wymaga ona dostępu do płyty kuchennej ani gazu. Wystarczy podłączyć ją do kontaktu, a elektryczna podstawa podgrzeje wodę tak, jak czajnik, przy jednoczesnym zachowaniu mechaniki parzenia jak w tradycyjnej kawiarce.
Inna nowoczesna możliwość to ekspres kapsułkowy, czyli taki, w którym ogranicza się ilość kroków do minimum. Wystarczy specjalna kapsułka, którą umieszcza się w urządzeniu, następnie gorąca woda przelewana jest przez element z kapsułką i otrzymujemy gotowy napar. Zaletą takiej metody jest niska cena i prosta konstrukcja ekspresów tego typu.
Możesz także zainteresować się w pełni automatycznymi ekspresami, których wadą może być jednak stosunkowo wysoka cena. Ekspresy działają w oparciu o pełną automatyzację procesu – wystarczy wybrać na ekranie, jaką kawę chcesz wypić (latte, macchiato, espresso i inne) i… wcisnąć guzik. Maszyna zrobi wszystko inne za Ciebie – dopasuje proporcje, zmieli kawę i wyda Ci gotowy napój.
Alternatywne sposoby przygotowywania kawy
Innym sposobem jest drip, czyli metoda przelewowa – zmieloną kawę zalewa się wodą i pozwala się na swobodne, powolne przenikanie wody przez filtr papierowy. Takie rozwiązanie ma swoje ograniczenia, jest jednak metodą tanią.
Istnieją także mini-maszynki ciśnieniowe takie jak AeroPress, który naśladuje działanie ekspresu ciśnieniowego w okrojonej formie. Kawę zalaną gorącą wodą przeciska się tłokiem do kubka, uzyskując podobny efekt jak w przypadku parzenia napoju w ekspresie – ciśnienie wydobywa z ziaren maksimum smaku.
Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, warto postawić na eksperymenty, zarówno z techniką parzenia, jak i doborem odpowiedniego gatunku kawy. Z pewnością któryś sposób przypadnie Ci do gustu!
~Artykuł sponsorowany
Świetny artykuł! Uwielbiam parzyć kawę różnymi metodami. Każda daje inny smak. Warto eksperymentować! ☕✨