Wegetariańska
To dieta z ograniczoną ilością kalorii, przeznaczona dla osób niespożywających mięsa, ryb i owoców morza.
Diety są odpowiednio zbilansowane, zapewniają dostarczenie organizmowi właściwej ilości witamin, składników mineralnych oraz odżywczych (białek, tłuszczów i węglowodanów). Menu zawiera produkty ze wszystkich grup żywnościowych – produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, owoce, chude/półtłuste mleko i jego przetwory, jaja, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona i tłuszcze roślinne. Ograniczamy natomiast cukry proste, których nadmiar w diecie prowadzi do powstania nadwagi, otyłości i innych chorób dietozależnych.
Diety składają się z 3 lub 5 posiłków, które należy spożywać regularnie (najlepiej co 2- 3 godziny).
Jeżeli chcesz osiągnąć bardziej spektakularne efekty – zachęcamy do wprowadzenia POSTU PRZERYWANEGO (Intermittent fasting), składającego się z 6-10 godzin „okienka żywieniowego” i czasu postu, podczas którego nic nie jemy. W godzinach postu można tylko pić (niesłodzone napoje, wodę, herbaty ziołowe).
ROZKŁAD PROCENTOWY Makroskładników:
Białka (15%), Tłuszcze (35%), Węglowodany (50%)
3 posiłków:
Kcal | 1-10 dni | 10-20 dni | od 20 dni |
---|---|---|---|
1200 | 43 zł | 41 zł | 39 zł |
1500 | 45 zł | 43 zł | 41 zł |
2000 | 47 zł | 45 zł | 43 zł |
Kcal | 1-10 dni | 10-20 dni | od 20 dni |
---|---|---|---|
1200 | 46 zł | 44 zł | 42 zł |
1500 | 48 zł | 46 zł | 44 zł |
2000 | 50 zł | 48 zł | 46 zł |
2500 | 51 zł | 50 zł | 48 zł |
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek(MAROKO) | |
---|---|---|---|---|---|
Śniadanie | Bananowa owsianka z malinową polewą | Tortilla z warzywami + sos tysiąca wysp | Jajka sadzone zapiekane w plastrach papryki ze szczypiorkiem i pomidorkami cherry, pieczywo pełnoziarniste | Pasta z cieciorki, czerwonej fasoli i pasty pomidorowej, bułeczki orkiszowe, warzywa | Czekoladowa ryżanka z pomarańczą |
II Śniadanie | Pasta twarogowa ze szczypiorem i oliwką, pieczywo chrupkie, warzywa | Ciasto jabłkowe z polewą truskawkową i miętą | Kokosowo-jabłkowa jaglanka z pieczonymi gruszkami | Ciasto bananowe z żurawiną i polewą porzeczkową | Harira – marokańska zupa z ciecierzycy z kuminem, płatkami chilli i natką pietruszki |
Obiad | Kotleciki z fasolą, sos porowy, parowane brokuły, ryż z marchewką i groszkiem | Burgery warzywne z sosem groszkowym, puree ziemniaczane, wiosenna surówka z rzodkiewką, ogórkiem zielonym i malinowym vinegrette | Penne w sosie pieczarkowym z mozarellą, rukolą i pomidorkami cherry | Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, podana z lekką sałatką z vinegrette | Marokański wege Tadżin z morelami i kaszą bulgur |
Podwieczorek | Smoothie gruszkowo-czekoladowe | Krem kalafiorowy ze szczypiorkiem | Brzoskwiniowo-grejpfrutowe smoothie | Krem marchewkowo-ananasowy z pestkami dyni i nutką kolendry | Jogurt z musem truskawkowym |
Kolacja | Sałatka z komosą, burakami, żurawiną, orzechami i tartym serem i rukolą | Turecka sałatka z cieciorką i grillowaną papryką | Warzywne roladki z sosem słodko-kwaśnym | Makaronowa sałatka z zielonymi oliwkami, kulkami mozarelli, pomidorem i bazylią | Papryka faszerowana kaszą jaglaną z warzywami i serem blue |
pozostałe diety
Sprawdź strefy
DOSTAW!